Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

«Διπλά βιβλία» στο υπουργείο Αμυνας...

Στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί 1,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή παραληφθέντων οπλικών συστημάτων. Στελέχη της τρόικας επικοινώνησαν με τις κατασκευάστριες εταιρείες και αποκάλυψαν την «απάτη»

Του Δήμου Βερύκιου

Στα τυφλά, χωρίς πυξίδα και στρατηγικό σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών, συνεχίζουν να κινούνται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις...

 στο πεδίο των μαχών που δίνει η χώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανόρθωσή της. Επί ένα χρόνο το υπουργείο Άμυνας μοιάζει να παίζει «κλεφτοπόλεμο» με την τρόικα, εμφανίζοντας εικονικά οικονομικά στοιχεία και εξωπραγματικούς προϋπολογισμούς.

Πρόσφατα ο Γ. Παπακωνταντίνου με την υπόδειξη της τρόικας ζήτησε εγγράφως από τον Β. Βενιζέλο να προβεί σε δημοσιονομικές και διαρθρωτικές προτάσεις με αφορμή την κάλυψη της επιπλέον «μαύρης τρύπας» των 22 δισ. ευρώ στην τρέχουσα τριετία. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ζητάει από το υπουργείο Άμυνας να εξοικονομήσει επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρω! Το Πεντάγωνο πριν καν απαντήσει εγγράφως διαμηνύει στην πλατεία Συντάγματος ότι θα ανταποκριθεί θετικά στην ανάγκη για περικοπή επιπλέον 600 εκατομμυρίων ευρω?

Όμως μια γενικόλογη θετική απάντηση των στρατηγών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία επιμένει να μάθει πώς και από πού θα εξασφαλιστούν τα 600 εκατομμύρια και εάν εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στο ελληνικό στράτευμα.

Προθυμία...
Η αυθόρμητη προθυμία των Ελλήνων στρατηγών να ψαλιδίζουν τον προϋπολογισμό τους με τόση ευκολία κάθε φορά που τους το ζητά το υπουργείο Οικονομικών πονήρεψε τους τροϊκανούς. Σε μια πρώτη έρευνα που έκαναν διαπίστωσαν ότι οι προϋπολογισμοί που καταρτίζονται από το υπουργείο Άμυνας είναι πλασματικοί! Δεν στηρίζονται στις πραγματικές ανάγκες των Επιτελείων και δεν καταρτίζονται βάσει των πραγματικών αναγκών και δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στον προϋπολογισμό του 2011 έχει εγγραφεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις για εξοπλισμούς. Ωστόσο το ποσόν αυτό από την τρόικα κρίνεται ως εντελώς αυθαίρετο και σχεδόν διπλάσιο από το πραγματικό ποσόν που τελικώς θα δαπανηθεί στο τρέχον έτος για την αποπληρωμή παραληφθέντων οπλικών συστημάτων! Η τρόικα έπιασε στα «πράσα» τους στρατηγούς που συνέταξαν τη λίστα των ανειλημμένων υποχρεώσεων για εξοπλισμούς. Έκαναν μια απλή κίνηση. Επικοινώνησαν με τις κατασκευάστριες εταιρείες που υλοποιούν τις εν εξελίξει συμβάσεις με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και πληροφορήθηκαν το ακριβές πλάνο του χρόνου παράδοσης των οπλικών συστημάτων. Έτσι απλά υπολόγισαν και το ποσό πληρωμών. Στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με το «Συγκεντρωτικό Πίνακα Ανειλημμένων Υποχρεώσεων Γενικών Επιτελείων 2011 ?2015» που έχει καταθέσει το υπουργείο Άμυνας στο υπουργείο Οικονομικών και συνολικά προβλέπει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για την τρέχουσα πενταετία!

Εξήγηση
Οι τροϊκανοί προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί το υπουργείο Άμυνας δεν συντάσσει έναν κατάλογο με τα ακριβή στοιχεία των ανειλημμένων υποχρεώσεων για τους εξοπλισμούς.

Η Οικονομική Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας δεν συνεργάζεται στενά με τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών, τα Γενικά Επιτελεία και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, ώστε να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τις ετήσιες οικονομικές υποχρεώσεις;

Ή, μήπως, συνειδητά παραφουσκώνουν τον αρχικό προϋπολογισμό των «ανειλημμένων υποχρεώσεων» ώστε εμβόλιμα να μπορούν να κάνουν προμήθειες υλικών με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος»;

Μια άλλη «μαύρη τρύπα» στις «χακί δαπάνες» που εντοπίζουν τα στελέχη της τρόικας αφορά την προμήθεια των καυσίμων, ετήσιου κόστους 160 εκατομμυρίων ευρω που γίνεται χωρίς προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού! Από τη συγκεκριμένη πίτα, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

Απροθυμία για αλλαγές στη δομή

Πέραν των εικονικών στοιχείων που αφορούν τις δαπάνες των εξοπλισμών, για την τρόικα εξίσου ανησυχητικό στοιχείο είναι και η απροθυμία -αν όχι η άρνηση- των Γενικών Επιτελείων να προβούν στη συγκρότηση συγκεκριμένου πλάνου διαρθρωτικών αλλαγών στη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να επιτευχθεί δραστική και ουσιαστική μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Η τρόικα ζητά οικονομικο-τεχνικό πλάνο με συγκεκριμένες δράσεις. Για παράδειγμα, ο Στρατός Ξηράς που έχει το μεγαλύτερο άνοιγμα θα πρέπει να καταθέσει πενταετές πλάνο με την αναδιάρθρωση των δυνάμεων του. Τι ποσά θα εξασφαλιστούν από την περικοπή των μονάδων; Ποιο το κόστος νέων πολυδύναμων μονάδων;

Η τρόικα ανησυχεί διότι δεν έχει υλοποιήσει το έργο της η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, της οποίας ηγείται ο πρέσβης Χρονόπουλος από την εποχή του Β. Μεϊμαράκη.

Το 2ο γραφείο

Οι αδαμάντινοι
Να τους χαιρόμαστε! Ογδόντα τρεις ταξίαρχους εξακολουθεί να διατηρεί ο Ελληνικός Στρατός. Τους περισσότερους σ΄ όλο τον κόσμο!

Μας το θύμισαν οι φετινές κρίσεις. Έχουμε, λοιπόν, έναν στρατό των «αδαμάντινων» αστεριών που εξακολουθεί να επιβιώνει εν μέσω ΔΝΤ, καθώς ακόμη δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να ξεκινήσει το ξήλωμά τους...

Τα αδελφάκια
Σε οικογενειακή υπόθεση εξελίσσεται η Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ. Μετά από πολυετή παραμονή στην ίδια νευραλγική θέση αποστρατεύτηκε ο υποστράτηγος Μ. Σιδηρόπουλος και αυτόματα προήχθη στο βαθμό του υποστράτηγου και ανέλαβε την ίδια καρέκλα ο μικρότερος αδελφός του Θ. Σιδηρόπουλος. Σύζυγος της Κατερίνας Παπακώστα πρώην βουλευτίνας της Ν.Δ. Πρόκειται για αξιωματικό χαμηλών τόνων που ουδέποτε προκάλεσε. Το ζητούμενο είναι εάν ο τζούνιορ Σιδηρόπουλος θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της τρόικας ή και αυτός θα μας προκύψει «αντιτροϊκανός»...

Απαξίωση
Μετεξεταστέους στον ίδιο βαθμό άφησαν τους ναυτικούς ακολούθους στην Ιαπωνία, τη Ρουμανία, το Μαυροβούνιο, την Κύπρο και το Λονδίνο? Και μετά απαιτούμε από τους ξένους να σέβονται την Ελλάδα και τους εκπροσώπους της στο εξωτερικό, όταν η ίδια η πατρίδα επιφυλάσσει τέτοιου είδους ταπεινωτική αντιμετώπιση σε πρόσωπα και θεσμούς. «Τρικυμία εν κρανίω» όπως είχε αναφωνήσει ο ναύαρχος Εγγολφόπουλος !

Ο «μασχαλάκιας»
Ο «μασχαλάκιας» του ΓΕΣ εξακολουθεί το δικό του χαβά! Συνεχίζει να περιδιαβαίνει τους διαδρόμους του Πενταγώνου έχοντας παραμάσχαλα τους φακέλους προμηθειών πάσης φύσεως επιζητώντας την πολυπόθητη έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Και επειδή οι καιροί είναι πονηροί -περισσότερο από ποτέ λόγω οικονομικής κρίσης- θα πρέπει να υπάρξει πραγματική διαφάνεια ως προς τις πληρωμές που προβαίνουν τα Γενικά Επιτελεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάτω από συνθήκες αδιαφάνειας οι μασχάλες ιδρώνουν και μυρίζουν...
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=104369157

5 σχόλια:

 1. Καλά ρε ΚΡΑΝΟΣ συνεχίζεις και βγάζεις δημοσιεύματα του Δήμου εκείνου του Βερύκιου λέω . Λοιπόν ακούστε κάτι , μπορώ να πιστέψω τον οποιοδήποτε , τον Δήμο όμως ποτέ. Τι προσπαθεί να πεί ο ποιητής λέγοντας <<εάν ο τζούνιορ Σιδηρόπουλος θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους εκπροσώπους της τρόικας ή και αυτός θα μας προκύψει «αντιτροϊκανός»... Κάτι δεν καταλαβαίνω αλλά που θα πάει θα μεγαλώσω και θα το καταλάβω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κρανος φαουλ, κιτρινιλες του ψυχαναγκαστικου τύπου?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. NEO blog:http://evrivotas.blogspot.com/

  ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΤΑΣΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ;
  ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΞΕΡΕΙ Ο ΚΑΘ ΕΝΑΣ  πάσης φύσεως σκάνδαλα, πάσης φύσεως υπεξαιρέσεις, πάσης φύσεως ρουσφέτια και μίζες,

  πάσης φύσεως δημόσιοι λειτουργοί που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους, πάσης φύσεως κομπίνες, πάσης φύσεως προμήθειες με υπέρογκα ποσά, πάσης φύσεως αναθέσεις δημόσιων έργων με κόστος στο δεκαπλάσιο της αξίας τους,

  πάσης φύσεως διαπλοκή, πάσης φύσεως προσλήψεις, πάσης φύσεως υπερβολικά υψηλοί μισθοί, πάσης φύσεως σπατάλη δημοσίου χρήματος κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΙΣΤΕ ΑΞΙΟΛΥΠΗΤΟΙ ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΛΙΒΕΛΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Β.
  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΕΘΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΟΥΣΕ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Βερύκιε πήγαινε να φας κανα σουβλάκι χαχαχαχα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.