Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

• Κάθετες, οριζόντιες και κλιμακωτές περικοπές από τον Σεπτέμβριο • Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να βρεθούν τα 11,5 δισ. • Κανένα...

Κάθετες, οριζόντιες και κλιμακωτές περικοπές από τον Σεπτέμβριο
Όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να βρεθούν τα 11,5 δισ.
Κανένα κοινωνικό βοήθημα για όσους έχουν σπίτι. Έρχεται νέα σφαγή σε μισθούς, συντάξεις και παροχές. Στους πολιτικούς αρχηγούς η λίστα μέχρι 20 Αυγούστου

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η τύχη του επιδόματος εξομάλυνσης των ενστόλων (στρατιωτικών και Σωμάτων Ασφαλείας)
, παρά την... προσπάθεια της κυβέρνησης να μην περικοπούν περισσότερο οι μισθοί και οι συντάξεις τους.


Στην κυβέρνηση εξετάζουν την κατάργησή του από το 2013, ίσως και νωρίτερα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από το αν τελικώς μπορέσει η κυβέρνηση να διασώσει τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων για το 2013 - ή τυχόν αναγκαστεί να τα περικόψει και από φέτος. Το πλέον πιθανό είναι πως τουλάχιστον η μία μάχη από τις δύο θα χαθεί και το επίδομα ίσως θυσιαστεί χάριν των μισθών και των συντάξεων. Στην ουσία όμως τότε η κυβέρνηση θα γλιτώσει περικοπές 400 εκατ. ευρώ από τους μισθούς των στρατιωτικών, αλλά θα τους αφαιρέσει έως και 1 δισ. από επιδόματα και εφάπαξ.

Για τη δραματική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενημερώθηκε εξαντλητικά ο πρωθυπουργός από σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, στην τελευταία επίσκεψη του κ. Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο η ταραχή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στο πρόσωπό του όταν στη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης άκουσε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να ξετυλίγει όλον τον κατάλογο με μέτρα και αντίμετρα τα οποία έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο, για να συμπληρώσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Τότε φάνηκε πως το πιο αποδοτικό μέσο εξοικονόμησης δαπανών που έχει απομείνει πια στην κυβέρνηση για να συζητά -και το οποίο καλύπτει από μόνο του σχεδόν το 1 από τα 4 δισ. που απαιτείται ακόμα να εξευρεθούν- είναι η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης των στρατιωτικών. Κατέστη σαφές δηλαδή, όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος της κυβέρνησης που μετείχε στη σύσκεψη, ότι «αν δεν κόψουν άλλες δαπάνες όλα τα υπουργεία, δεν θα αποφύγουμε τις οριζόντιες μειώσεις μισθών».

Ποιοι ένστολοι χάνουν: την πρόταση για κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης έθεσε πρώτο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων -επισήμως- το ΚΕΠΕ, που εκτιμά πως θα αποφέρει 250 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Στην πραγματικότητα όμως το Γενικό Λογιστήριο υπολογίζει πως η εξοικονόμηση για το θα ήταν τετραπλάσια εάν εφαρμοζόταν το μέτρο, γιατί δεν προσαυξάνει μόνο τον μηνιαίο μισθό 80.000 στρατιωτικών και 55.000 ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας κατά περίπου 300 ευρώ, αλλά αυξάνει και παροχές όπως το εφάπαξ -περίπου 30.000-70.000 ευρώ- που λαμβάνουν όσοι αποστρατεύονται κάθε χρόνο συμπληρώνοντας 30-35 έτη υπηρεσίας. Το θέμα τέθηκε ως υπόθεση εργασίας και δεν λήφθηκε απόφαση, ούτε συζητήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, με την «τρύπα» στο πρόγραμμα να παραμένει στα 3 δισ. ευρώ ακόμα κι αν το μέτρο εφαρμοστεί, γίνεται φανερό πως δύσκολα μπορεί η κυβέρνηση να βρει πειστικές εναλλακτικές λύσεις για να αποφύγει το πικρό ποτήρι της περικοπής του επιδόματος.

Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για διάσωση των ειδικών μισθολογίων, η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σκληρή και η κατάργηση του επιδόματος εξομάλυνσης φαντάζει πια ως δίκαιη και ρεαλιστική λύση για να μην περικοπεί ξανά άλλο (ή να μη… διακοπεί ξαφνικά πλήρως) η μισθοδοσία άλλων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν ήδη χάσει το επίδομα εξομάλυνσης - και όχι μόνο.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και έτσι, και εάν ακόμα το διασώσει για το 2012, δεν θεωρούν στο οικονομικό επιτελείο ότι είναι έντιμο να έλθει η κυβέρνηση εκ των υστέρων μετά 4-5 μήνες και να το καταργήσει το 2013. «Είναι τόσα τα λεφτά που λείπουν», έλεγε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη, «που δεν μπορεί τελικά να μείνει κάτι ανέγγιχτο. Σημασία έχει τώρα η λύση που θα εξευρεθεί να είναι δίκαιη και αποτελεσματική, για να μην μπει η κοινωνία σε ακόμα χειρότερες περιπέτειες».

Δεν έχει αποτραπεί όμως ακόμα ούτε ο κίνδυνος για γενικευμένες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών. Παρότι για φέτος η περικοπή ίσως αποφευχθεί, πιθανόν να τεθεί σε εφαρμογή από του χρόνου, καθώς αφορά ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεθεί από αλλού.

Σε κίνδυνο τίθεται και θέμα περικοπής των πλασματικών οδοιπορικών που λαμβάνουν κάθε μήνα οι στρατιωτικοί ως πρόσθετο βοήθημα.

Φαίνεται να διασώζονται όμως το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων ή ακόμα και το χρονοεπίδομα, οι μισθολογικές προαγωγές, η οικογενειακή παροχή, διάφορα ειδικά επιδόματα (π.χ. πληροφορικής, αυξημένης υπηρεσιακής απασχόλησης-«νυχτερινό»).

«Κουρεύονται» οι κόκκινες γραμμές στις συντάξεις

Η ατζέντα του υπουργείου Εργασίας είναι η πιο καυτή, καθώς περιέχει μέτρα-φωτιά, αλλά και κοστολογημένα εναλλακτικά σενάρια που προβλέπουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, οι μειώσεις θα ξεκινήσουν ακόμη κι από τις χαμηλές συντάξεις των 700 ευρώ και ξεκινούν από το πρώτο ευρώ. Συγκεκριμένα:

Για συντάξεις από 700 έως 1.000 ευρώ προβλέπεται μείωση 2% (ή 5% στο εναλλακτικό σενάριο).
Για συντάξεις από 1.001 έως 1.300 ευρώ μείωση 3% (ή 8% στο εναλλακτικό σενάριο).
Για συντάξεις από 1.301 έως 1.600 ευρώ μείωση 5% (ή 10% στο εναλλακτικό σενάριο).
Για συντάξεις από 1.601 έως 2.000 ευρώ μείωση 10% (ή 12% στο εναλλακτικό σενάριο).
Για συντάξεις από 2.000 ευρώ και πάνω μείωση 15%.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι διπλές συντάξεις, με το κυριότερο σενάριο να κάνει λόγο για περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης που λαμβάνουν 380.000 συνταξιούχοι.

Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να θιγούν κυρίως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί. Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ.

Μαχαίρι ξανά στις ΔΕΚΟ

Μείωση εισοδήματος έως 30% για όλους όσοι εξαρτώνται οικονομικά από το Δημόσιο προβλέπει η πρώτη λίστα των μέτρων που ενέκριναν προχθές οι πολιτικοί εταίροι που στηρίζουν την κυβέρνηση για να υποβληθεί στην τρόικα. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση μισθών όμως, έως 40% και αναδρομικά ενδεχομένως, θα δουν όσοι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ δεν υπέστησαν ως τώρα καμία περικοπή μισθών - παρά τα όσα προέβλεπαν οι νόμοι του μνημονίου. Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε εντολή να καρατομηθούν άμεσα όσοι διοικητές ΔΕΚΟ προσέφεραν μισθολογική ασυλία στους εργαζομένους τους, ενώ συζητείται έντονα να υποστούν και οικονομικές κυρώσεις πληρώνοντας από την τσέπη τους και πρόστιμα για την ασυνέπεια ή ανεπάρκειά τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Στον κατάλογο των μισθολογικών περικοπών συμπεριλαμβάνονται όμως, εκτός από μειώσεις στις ΔΕΚΟ μέσω του ενιαίου μισθολογίου, και μειώσεις ή κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο.

«Εκπτώσεις» σε Υγεία, Άμυνα και Παιδεία

Παρά τις διαψεύσεις για την προοπτική επιβολής πολύ σκληρών μέτρων, για το υπουργείο Υγείας οι πληροφορίες λένε πως δεν θα… τη βγάλει με περικοπές μόνο 900 εκατ. ευρώ, αλλά αντιθέτως έχουν κλειδώσει μέτρα μείωσης των δαπανών του κατά 2 δισ. ευρώ, όπως η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η επιβολή πλαφόν 1.500 ευρώ στην ασφαλιστική κάλυψη από τα Ταμεία ανά ασφαλισμένο. Κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον θα περικόψει το υπουργείο Άμυνας τις λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας φέρεται να προτείνει:

Συγχώνευση 100 ανώτερων και ανώτατων σχολών της περιφέρειας.
Επιβολή διδάκτρων σε αιώνιους φοιτητές.
Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (μειώνοντας τον αριθμό των ωρομίσθιων) με στόχο εξοικονόμησης περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Χάνουν τα επιδόματα όσοι έχουν σπίτι...

Τρόπους για να κοπούν τα επιδόματα που δεν μπορεί να πληρώνει το Δημόσιο αναζητούν στην κυβέρνηση. Αντί να τα περικόψουν δραστικά, επιχειρούν να περιορίσουν τους δικαιούχους σε αυτούς που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Συζητούνται εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ θα αποκλείονται πρακτικά όσοι δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτου, καθώς θα τους αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα.

«Ζήστε με αυτά που έχετε»

«Βρείτε τρόπους να περικόψετε τις δαπάνες κατά 11,5 δισ. Αν δεν βρείτε τρόπο, κόψτε θέσεις υπαλλήλων, αλλιώς κόψτε τους μισθούς τους για να φτάνουν τα λεφτά για όλους», έχει πει κυνικά στην κυβέρνηση η τρόικα.

«Από τα 88 δισ. τον χρόνο που δαπανά το Δημόσιο, χωρίς τις πληρωμές για τόκους, πρέπει να πέσει στα 76,5 δισ. για να μην μπαίνει μέσα. Τα 6 δισ. είναι για επενδύσεις, άρα δεν τα κόβεις γιατί είναι ήδη ελάχιστα», διαπιστώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που βλέπει τα χειρότερα να ’ρχονται, και εξηγεί: «Για φάρμακα το κράτος πληρώνει 6 δισ. ευρώ, είναι πολύ μειωμένα και άρα πάλι δεν φτάνουν αν κόψεις από εκεί. Τα λειτουργικά έξοδα είναι πια λιγότερα από 10 δισ. τον χρόνο και δεν βρίσκουμε πώς να πάει παρακάτω. Ακόμα και αν τα εξαφανίζαμε, πάλι δεν θα φτάναμε στα 11,5 δισ. Τα υπόλοιπα 50-51 δισ. όμως που δαπανά τον χρόνο είναι για μισθούς και συντάξεις. Βρήκαμε 4-5 δισ. από εκεί, αλλά είμαστε στο όριο. Δεν μας πιστεύουν πως με τα μέτρα που προτείνουμε θα μειώσουμε όσο λέμε τις δαπάνες. Ίσως δεν βρούμε πιο απλό και σίγουρο τρόπο να μειωθούν κατά 11,5 δισ. οι δαπάνες παρά να αυξηθούν 1-2 δισ. επιπλέον οι περικοπές μισθών και συντάξεων».

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 12/08/2012 – ΚΩΣΤΗΣ Χ. ΠΛΑΝΤΖΟΣ)

Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΘΥΣΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggItAaC8xW4aSF48P5wV1qJAe7N-C0OPqFGfl33n-YR_ayjlhNQR3vYNVIOcqhD2VzB3c7_V-qFFGwrOzfkqTOGJ2MmjcYZqCtbOIEZFQaHQUgPoI9cQYiVQSH5LmENO6YhtZYvLNjOko/s400/tomsen_senariatromoy.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEggItAaC8xW4aSF48P5wV1qJAe7N-C0OPqFGfl33n-YR_ayjlhNQR3vYNVIOcqhD2VzB3c7_V-qFFGwrOzfkqTOGJ2MmjcYZqCtbOIEZFQaHQUgPoI9cQYiVQSH5LmENO6YhtZYvLNjOko/s72-c/tomsen_senariatromoy.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2012/08/blog-post_13.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2012/08/blog-post_13.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy