Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

AΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Τα σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια Άμεσες λύσεις αναζητά η κυβέρνηση -15 μέρες πριν από την επάνοδο της...

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα σενάρια για τα ειδικά μισθολόγια

Άμεσες λύσεις αναζητά η κυβέρνηση -15 μέρες πριν από την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα- προκειμένου να καλύψει τη «βόμβα» που έβαλαν στους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς της οι δικαστικές αποφάσεις για την ακύρωση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους σε βάθος χρόνου, ακόμη και δεκαετίας, και η καθιέρωση νέου μισθολογίου με χαμηλότερες περικοπές σε σχέση με τις αρχικές.
Παράλληλα, για να προλάβει κι άλλες δυσάρεστες γι' αυτήν... εκπλήξεις, η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μεταθέτει για δύο τουλάχιστον χρόνια δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς προσφυγές.
Το συνολικό κόστος... αποκατάστασης των ενστόλων αλλά και των υπόλοιπων δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (πλην των δικαστικών) ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.
Μπορεί για τους δικαστικούς η πληρωμή των αναδρομικών αλλά και των αυξημένων αμοιβών στα προ περικοπών επίπεδα ύψους 169 εκατ. ευρώ να έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο, όμως στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν κονδύλια για να καλυφθούν οι ένστολοι.

Αναμένοντας να... καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους καθώς, όπως λένε στην κυβέρνηση, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις, εξετάζονται τα ακόλουθα σενάρια:
. Επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος χρόνου, ακόμη και 10ετίας, ώστε να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια το κόστος στον προϋπολογισμό.
. Συμψηφισμός μέρους των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 37,5 εκατ. ευρώ που έλαβαν φέτος ένστολοι με μεικτές αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ, με το σκεπτικό ότι έλαβαν το εφάπαξ βοήθημα επειδή είχαν υποστεί τις περικοπές.
. Νέα μισθολογική ρύθμιση. Αυτό μπορεί να γίνει με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου αντί του ειδικού μισθολογίου με το οποίο αμείβονται. Αναπροσαρμογή των μισθών τους σε υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, αλλά σε κάθε περίπτωση σε χαμηλότερα από εκείνα του Ιουλίου του 2012.
. Νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να μεταθέσει... αρνητικές για το Δημόσιο δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς προσφυγές.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι η κάλυψη των αναδρομικών αποτελεί εφάπαξ δαπάνη.
Από την άλλη, το κόστος που προκαλείται στον προϋπολογισμό από την επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 (δηλαδή πριν τεθούν σε ισχύ οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια) πρέπει να καλυφθεί με δημοσιονομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η τρόικα στη επικείμενη επίσκεψή της αναμένεται να ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα καλύπτουν το άνοιγμα που προκύπτει από τις αποφάσεις όχι μόνο στον φετινό αλλά και στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.

Εκτιμήσεις

Πάντως στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η απόφαση για τους ενστόλους δεν είναι τόσο ξεκάθαρη και στο πλαίσιο αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταθέσουν τις τελικές αποφάσεις για το φθινόπωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του οικονομικού επιτελείου, το κόστος για τα αναδρομικά των ενστόλων φθάνει τα 420 για τους εν ενεργεία, τα 130 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα 70 εκατ. από το πάγωμα των προαγωγών.
Η ετήσια δαπάνη με την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση κατά την οποία δικαιωθούν και οι υπάλληλοι των υπόλοιπων ειδικών μισθολογίων (ιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, διπλωμάτες), το πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό θα ανέλθει στα 320 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τους δικαστικούς λειτουργούς, τα αναδρομικά φθάνουν τα 99,7 εκατ. ευρώ και η δαπάνη κατά έτος για τις αυξήσεις των αποδοχών τους τα 69,5 εκατ.
Κώστας Τσαχάκης
πηγή:ethnos.gr
Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: AΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.
AΠΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Σ.τ.Ε.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjCCkT6kYvtxjxao2h-Tw4oK-642yOWRQdVwU4nuICZ7BNvNO6Ki3rxioJyXhQjsiORpHZjd58E4l8UdJP5L_NqGw2jgKGozVyzJIml5l05mIRNDS1T39V2_eANQ8bK_D0ngsogAJMabLw/s1600/unnamed.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjCCkT6kYvtxjxao2h-Tw4oK-642yOWRQdVwU4nuICZ7BNvNO6Ki3rxioJyXhQjsiORpHZjd58E4l8UdJP5L_NqGw2jgKGozVyzJIml5l05mIRNDS1T39V2_eANQ8bK_D0ngsogAJMabLw/s72-c/unnamed.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2014/07/a_16.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2014/07/a_16.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy