Το σχέδιο για το νέο συνταξιοδοτικό, όπως διευκρινίζει ο ίδιος στην «Ημερησία», έχει υποβληθεί για συζήτηση στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και θα προβλέπει μεταβατική περίοδο, δηλαδή θα ισχύσει είτε για όσους είναι ηλικίας κάτω των 45 - 50 ετών, είτε για όσους έχουν λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης (για τους υπόλοιπους θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι σημερινές προϋποθέσεις). «Μπορεί να εξασφαλίζουμε, επί του παρόντος, ρευστότητα για την καταβολή των συντάξεων, όμως, τα αποθεματικά των ταμείων έχουν σχεδόν μηδενιστεί... το σημερινό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του και το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης είναι κατάμαυρο», δήλωσε ο Γ. Ρωμανιάς στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» προτείνοντας την εφαρμογή του συστήματος Beveridge (καθολικότητα ελάχιστων παροχών μέσω της φορολογίας, όπως ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία) αντί του συστήματος Bismarck (παροχές με βάση τις εισφορές και την τριμερή χρηματοδότηση, όπως εφαρμόζεται στις άλλες χώρες της Ευρώπης).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε:
  • Θα καταργηθούν οι (διαφορετικές από Ταμείο σε Ταμείο) ασφαλιστικές εισφορές και θα αντικατασταθούν με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στον φόρο εισοδήματος, περιορίζοντας ακόμη και κατά 50% σε ορισμένες περιπτώσεις την επιβάρυνση.
  • Θα ισχύει ενιαίο Ασφαλιστικό, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τα ίδια όρια ηλικίας, και τις ίδιες συντάξεις.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία θα μετατραπούν σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες.
ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης επαναβεβαίωσε χθες ότι στα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν περιλαμβάνεται η παράταση της «κάλυψης» για παροχές υγείας των υποαπασχολούμενων (με 50 ένσημα αντί των 100), των υπερήλικων ανασφάλιστων του ΟΓΑ (στους οποίους θα επαναχορηγηθεί η σύνταξη των 360 ευρώ) και η κατάργηση των νόμων που προβλέπουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 και μετά.