Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Τι ακριβώς σημαίνει το ΠΝΠ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης;

Του Αποστόλη Παπαπαρίση
Πολλά έχουν λεχθεί επί του θέματος της υποχρεωτικής κατάθεσηςτων διαθεσίμων κεφαλαίων των 1.500 και πλέον φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ). Η αλήθεια είναι μία. Η Ελλάδα μέρα με την ημέρα ξεμένει από ρευστό. Πολλές φορές ακούσαμε ότι η Ελλάδα ξύνει τον πάτο του βαρελιού, αυτή τη φορά όμως, δυστυχώς, είναι γεγονός.
Επί της ουσίας τώρα, μπορούμε να δούμε τι ισχύει για την κάθε κατηγορία των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης:
1η κατηγορίαΟι φορείς που υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ.

 Μνημονιακή ...συμβουλή που δεν τόλμησε η προηγούμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει. Μήπως τελικά μας έφεραν την αριστερά να περάσει όσα μέτρα δεν μπορούσαν οι προηγούμενοι;
2η κατηγορία: Οι φορείς που είναι και Ν.Π.Δ.Δ. όπως τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων (ΜΤΣ - ΜΤΝ - ΜΤΑ), οι Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑΣ - ΕΑΑΝ - ΕΑΑΑ), ο ΑΟΟΑ, η ΛΑΕΔ, το ΝΙΜΤΣ κλπ που εκ του νόμου είναι υποχρεωμένες να έχουν τις καταθέσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
3η κατηγορία: Οι φορείς που εξαιρούνται από την υποχρεωτική κατάθεση, όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι όμως δύνανται (με απόφαση του ΔΣ) να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ.
Σύμφωνα με το ν.2469/1997 {περίπτωση ζ της παραγράφου 11 του άρθρου 15} που ακολουθεί, η ΤτΕ μπορεί να επενδύει σε τίτλους του δημοσίου τα χρήματα που βρίσκονται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, όπως ομόλογα του δημοσίου με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης (θυμηθείτε τι έγινε με το PSI) ή ρέπος πάλι με την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επίσης στην περίπτωση 5 αναφέρεται ότι ο ΥΠΟΙΚ και ο Διοικητής της ΤτΕ καθορίζουν με σύμβαση το ύψος της αμοιβής που θα καταβάλλεται στην τράπεζα για τη διαχείριση των υπόψη κεφαλαίων.
Συμπέρασμα: Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να είναι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και να μην υποχρεούνται με το ΠΝΠ να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ πλην όμως επειδή είναι Ν.Π.Δ.Δ. έχουν ήδη τα χρήματα στην ΤτΕ σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να τα επενδύει σε τίτλους του δημοσίου. Κι όπως γνωρίζουμε κάθε επένδυση εμπεριέχει και το ρίσκο της. Ξαναθυμίζω το "κούρεμα" των ομολόγων του δημοσίου, το γνωστό PSI, με τα γνωστά αποτελέσματα σε φορείς ΝΠΔΔ αλλά και ιδιώτες.
Αποστόλης Παπαπαρίσης  

Ακολουθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 
Ακολουθεί η παράγραφος 11 του άρθρου 15 του ν.2469/1997
Ακολουθεί η περίπτωση ζ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του ν.2469/1997

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το kranosgr ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο, έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία.
Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
Εαν υπάρξει καθυστέρηση στην εμφάνιση των σχολίων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είμαστε συνεχώς στον Η/Υ παρά μόνο κάποιες ώρες την ημέρα

kranosgr@gmail.com

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.