Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

Ας το δούμε …. «επιτελικά» (ταχύρυθμα)!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης Υποναύαρχος ε.α ΠΝ Είμαστε σε μια εποχή, όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους και (δυστυχώ...

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βουλγαράκης
Υποναύαρχος ε.α ΠΝ

Είμαστε σε μια εποχή, όπου οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους και (δυστυχώς) το βρίσκουν, μόνο …… όταν πρόκειται να αποδοθούν ευθύνες!! Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ξέρουμε :
- Τι είναι η «ορολογία» : Είναι το σύνολο ειδικών όρων, που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένο γνωστικό ή επιστημονικό χώρο. 
- Που χρησιμοποιείται η ορολογία : Χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες εφαρμοσμένες πρακτικές υψηλού συντονισμού και ακρίβειας χειρισμών. Εκεί δηλαδή όπου, η εφαρμογή ενεργειών και εντολών, είναι καθοριστικής σημασίας και είναι απολύτως κρίσιμο, να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρανοήσεις, όπως είναι για παράδειγμα στο στρατό και στην ιατρική, όπου εκεί …. οι παρανοήσεις, κοστίζουν ανθρώπινες απώλειες!!
Στην καθομιλουμένη, πολλοί χρησιμοποιούν «μη οικείους» ειδικούς όρους (ορολογίας), θεωρώντας ότι έτσι, προσδίδουν κύρος και βαρύτητα στον λόγο τους, ενώ …. επιτυγχάνουν το αντίθετο!!

Ας δούμε «επιτελικά», ορισμένους ειδικούς όρους (ορολογίας), που τελευταία ακούμε συνεχώς στην επικαιρότητα, για …. να ξέρουμε, τι ΔΕΝ καταλαβαίνουμε:
- «Μελέτη Επιπτώσεων», είναι μια μελέτη τεχνοκρατών (επιτελών), που καταγράφει και αξιολογεί, συνήθως βάση μοντέλων, τις «επιπτώσεις» (κόστος, απώλειες, δυσχέρειες, συμπεριφορές, κλπ), σε μια δεδομένη και αναμενόμενη ενέργεια/εξέλιξη, δική σου ή του αντιπάλου σου (δηλαδή, επί συγκεκριμένων σεναρίων). Η «Μελέτη Επιπτώσεων» δεν καταλήγει σε προτάσεις, ούτε καθορίζει πολιτική, διότι αυτό είναι θέμα επιλογής, ανώτερου κλιμακίου (μετρώντας το κόστος-όφελος και άλλες παραμέτρους).
- «Σχέδιο Δράσης», είναι μια λεπτομερής καταγραφή ενεργειών, που έχουν την έννοια ενός «Τακτικού Ελιγμού», σε μια δεδομένη κίνηση/ενέργεια του αντιπάλου σου ή και δική σου, που εξελίσσεται αυστηρά, σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο (δηλαδή το Σχέδιο, δεν είναι Δόγμα). Το «Σχέδιο Δράσης», για να εγκριθεί άνωθεν, θα πρέπει να έχει προηγουμένως προσομοιωθεί επανειλημμένα και υπό πολλαπλές συνθήκες εφαρμογής, έτσι ώστε, όχι μόνο να έχει δοκιμαστεί επαρκώς, αλλά και για να έχει επιτευχθεί εξοικείωση και συντονισμός, των εμπλεκομένων …. που θα κληθούν να το εφαρμόσουν (άλλως είναι σκέτη θεωρία, παραμύθι)!!
- «Σχέδιο Άμυνας», είναι τελείως αδόκιμος όρος, διότι η «Άμυνα», ως ο πρωταρχικός ζωτικός στόχος, αναφέρεται σε «Δόγμα» (δηλαδή, ένα σύνολο αλληλοεξαρτώμενων και ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσεων, με κοινό σκοπό), που προετοιμάζεται ….. από την ειρήνη, μετά από ευρεία συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων, διότι αφορά σε μια πάγια, συνολική και ευρύτερη σχεδίαση και προετοιμασία ….. ΟΛΩΝ των φορέων της Χώρας (ΠΡΟΣΟΧΗ: εδώ προετοιμασίας σημαίνει ετοιμότητα)!! 
- «Εναλλακτικό Σχέδιο» (Plan B’). Σχεδιάζονται, εκπονούνται και …. πάντα συνοδεύουν το ΚΥΡΙΟ «Σχέδιο Δράσης», ώστε οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν εξ ίσου καλά, ΤΙ ΘΑ ΠΡΑΞΟΥΝ, σε περίπτωση αποτυχίας του αρχικού σχεδίου ή αλλαγής των συνθηκών και παραμέτρων του. Αφορούν δηλαδή, σε ένα ριζικά διαφορετικό τρόπο δράσης (Τακτικών ελιγμών, ήτοι περιορισμένων τοπικά και χρονικά κινήσεων) ή και σε έναν τελείως διαφορετικό προσανατολισμό ενέργειας (Επιχειρησιακών ελιγμών, ήτοι ευρύτερων τοπικά και χρονικά). Δηλαδή, για κάθε ΣΤΟΧΟ, πρέπει να υπάρχει ένα Κύριο και ένα Εναλλακτικό Σχέδιο Δράσης, για την επίτευξη του ή έστω για την επίτευξη ισοδυνάμου (επιχειρησιακά)!!
Επ’ ουδενί (ΠΟΤΕ, μα ΠΟΤΕ), τα «εναλλακτικά σχέδια» (Plan B’), δεν αφορούν …. σε «Εναλλακτικό Δόγμα», δηλαδή στον πάγιο και σοβαρό Στρατηγικό Προσανατολισμό Άμυνας της Χώρας (για ένα πλήθος απλών και αυτονόητων λόγων). 
Εναλλακτικό Δόγμα (στρατηγικού προσανατολισμού άμυνας) …. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, δεν νοείται, είναι ανεδαφικό, είναι εκτός πραγματικότητας!!!!!
«Το Δόγμα, μόνο με νέο Δόγμα αλλάζει» και αυτό θέλει πολλά – πολλά χρόνια προετοιμασίας και ριζικής αναδιάταξης Δυνάμεων και Σχεδίων (αναδιοργάνωσης, αλλαγών και νέων συσχετισμών, εντός και εκτός της Χώρας)!! 
ΠΡΟΣΟΧΗ επίσης : «Το Αμυντικό Δόγμα», δεν πρέπει να είναι ΜΥΣΤΙΚΟ, αλλά ….. ΟΛΟΙ πρέπει να ξέρουν …. «τι προτίθεσαι να κάνεις για να αμυνθείς και να διασφαλίσεις τα συμφέροντα της Χώρας σου»!! 
Δηλαδή …. «καλύτερα να σε φοβούνται, παρά να σε λυπούνται» (αν είσαι σοβαρός και το λέει η καρδιά σου)!!!

Αυτά, ΕΣΕΙΣ που τα ακούτε, θα πρέπει να τα ξέρετε, διότι αυτοί που σας τα λένε στις τηλεοράσεις, ….. ούτε ξέρουν τι σημαίνουν, ούτε και πως δουλεύουν!! 
«Πολεμικές Επιχειρήσεις» δεν γίνονται μόνο από το Στράτευμα στα πεδία των μαχών, αλλά και καθημερινά στη ζωή μας, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία, στις ατομικές και συλλογικές σχέσεις, στην κοινωνία και στην πολιτική, όπου και εκεί, …… ΙΣΧΥΟΥΝ οι ίδιες «Αρχές του Πολέμου» και τα ίδια Σχέδια εφαρμόζονται!! (βλ. http://kranosgr.blogspot.gr/2015/02/blog-post_378.html)

Θα μου πείτε : «Μα έχει τόσο μεγάλη σημασία, …. η φιλολογία των όρων»!?
ΝΑΙ !! Έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι βάση αυτών (των όρων), καθορίζονται «η δικαιοδοσία, η αρμοδιότητα και η ευθύνη» έκαστου εμπλεκόμενου, τα καθήκοντα, η αποστολή και τα έργα του. Επομένως, αν εσύ άλλο σκέπτεσαι (έχεις στο μυαλό σου), αλλιώς το εκφράζεις/το αναθέτεις/το επικοινωνείς (με λάθος όρους) και ο άλλος …. «άλλα καταλαβαίνει», τότε αναπόφευκτα, σύντομα θα έρθει ή ώρα της κρίσεως και αυτή θα είναι αμείλικτη ….. «βάση της ορολογίας»!!!


Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: Ας το δούμε …. «επιτελικά» (ταχύρυθμα)!!
Ας το δούμε …. «επιτελικά» (ταχύρυθμα)!!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeyRI9vkaGQ3KnK109qNJnHs7u4AutVsYAj0f5h-4yt43lrOiTT1Ur7RwZg-0OUglIO9kIh3oK0MEDf5C0GP-_ZrcFu-PrJjX5_WrstJMlJrp0YPNi9B_ZmS483_WgcoT1rv9r59dbIkFH/s400/unnamed.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjeyRI9vkaGQ3KnK109qNJnHs7u4AutVsYAj0f5h-4yt43lrOiTT1Ur7RwZg-0OUglIO9kIh3oK0MEDf5C0GP-_ZrcFu-PrJjX5_WrstJMlJrp0YPNi9B_ZmS483_WgcoT1rv9r59dbIkFH/s72-c/unnamed.jpg
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2015/08/blog-post_20.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2015/08/blog-post_20.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy