Στείλτε την άποψή σας kranosgr@gmail.com

«Φοιτητική άδεια ανοικτών πανεπιστημίων. Γιατί δε χορηγείται!!» Άρθρο του Υπολοχαγού Αθανάσιου Μακράκη στο kranosgr



Γράφει για το kranosgr, ο Μακράκης Αθανάσιος
Αντιπρόσωπος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών





Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Σ
Μεγάλος αριθμός στελεχών στις Ε.Δ. θέτουν ως σκοπό της διαπλάτυνσης του εκπαιδευτικού τους επιπέδου τη φοίτηση σε Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μερίδα αυτών, για την ικανοποίηση της συγκεκριμένης επιδίωξής τους, φοιτούν σε ανοικτά πανεπιστήμια. Για τα εν λόγω στελέχη η ικανοποίηση της ανάγκης τους αποτελεί το εφαλτήριο εκκίνησης της ανάπτυξης των δυνάμεων υποκίνησης προκειμένου δοκίμως να οδηγηθούν στην αυτοπραγμάτωσή τους.





Η ανώτατη επιμόρφωση ως επί το πλείστον συμβάλει στην ανάπτυξη του ατόμου τόσο γενικά όσο και ειδικά και αποτελεί μορφή επένδυσης στους Οργανισμούς. Τυχόν απαξίωσή της, με περικοπή μικρών αλλά χρηστικών διευκολύνσεων, αποκαρδιώνει τις φιλότιμες προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού και παγιώνει μια στάσιμη κατάσταση. Άλλωστε σύμφωνα με τον Robert Henkoff «Κάθε νομισματική μονάδα που επενδύεται στην εκπαίδευση παράγει το τριπλάσιο αποτέλεσμα». Στην εν λόγω περίπτωση, το όφελος από τη φοίτηση σε ανοικτά πανεπιστήμια μεγιστοποιείται ακόμα περισσότερο καθόσον οι φοιτούντες δεν επιβαρύνουν τον Οργανισμό με το κόστος της επένδυσης.
Εν προκειμένω, κατά το άρθρο 12 της Κ.Υ.Α. «Στα στελέχη των ΕΔ χορηγείται φοιτητική άδεια διάρκειας έως δέκα (10) ημερών, ανά ημερολογιακό έτος, με αποδοχές, υπό τις εξής προϋποθέσεις:…… β. Φοιτούν σε Ανώτερα ή Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, στα οποία η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας ή η φοίτηση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως».
Συνεπώς από τη γραμματική ερμηνεία της ως άνω Κ.Υ.Α. πασίδηλα προκύπτει ότι οι φοιτούντες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως τα ανοικτά πανεπιστήμια, που οι σπουδές τους πραγματώνονται εξ αποστάσεως, δύναται να λαμβάνουν φοιτητική άδεια.
Περαιτέρω αποκόπηκε το δικαίωμα της φοιτητικής άδειας για τα ανοικτά πανεπιστήμια κατόπιν ερμηνευτικών οδηγιών της Κ.Υ.Α.





Πλέον των παραπάνω, το ευρισκόμενο εν ισχύ ΠΔ 561/1980 αναφέρει ότι «1. Εις τους υφ’οιανδήποτε σχέσιν υπηρετούντας εις το Δημόσιον και τα Ν.Π.Δ.Δ., φοιτητάς χορηγείται κατ’ έτος επί  πλέον της κατά τας κειμένας διατάξεις τυχόν δικαιουμένης κανονικής μετ’ αποδοχών αδείας, ειδική μετ’ αποδοχών άδεια εξετάσεων». Επιπρόσθετα κατά το παραπάνω διάταγμα «2. Η διάρκεια της εν παραγράφω 1 αδείας ορίζεται εις εξ (6) εργασίμους ημέρας συνεχείς ή διακεκομμένας και χορηγείται υποχρεωτικώς κατά την εξεταστικήν περίοδον, διά την οποίαν αιτείται την άδειαν ο υφ’ οιανδήποτε σχέσιν υπηρετών εις το Δημόσιον και τα Ν.Π.Δ.Δ. φοιτητής». Κατ’ επέκταση σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Ν.1346/1983 η ειδική άδεια εξετάσεων αυξήθηκε σε 14 εργάσιμες ημέρες».
Επιπρόσθετα βάσει της παρ.1 του άρθρου 4 του Συντάγματος της Ελλάδας «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Σε κάθε περίπτωση, η διακοπή χορήγησης της φοιτητικής άδειας δημιουργεί δυσμένεια στην κατηγορία των φοιτούντων στα συγκεκριμένα ιδρύματα τα οποία ως επί το πολύ τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, η οποία ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.





Κατ’ ουσίαν λοιπόν δημιουργούνται φοιτητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων διττής αντιμετώπισης αν και παραμένει κοινός ο σκοπός τους. Συνεπώς η διοικητική επανεξέταση με επαναφορά του πρότερου καθεστώς θα ενισχύσει την προσπάθεια των στελεχών για περαιτέρω γνώσεις. Ενδεχόμενη καθυστέρηση δε θα είναι δυνατόν να αποκαταστήσει αναδρομικά την προμνησθείσα κατάσταση.




Όνομα

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ,258,ΔΙΑΦΟΡΑ,82,ΔΙΕΘΝΗ,158,ΕΛΛΑΔΑ,463,ΕΝΟΠΛ.ΔΥΝ.,9018,ΘΡΗΣΚΕΙΑ,166,ΣΩΜ.ΑΣΦ.,116,
ltr
item
KRANOSGR: «Φοιτητική άδεια ανοικτών πανεπιστημίων. Γιατί δε χορηγείται!!» Άρθρο του Υπολοχαγού Αθανάσιου Μακράκη στο kranosgr
«Φοιτητική άδεια ανοικτών πανεπιστημίων. Γιατί δε χορηγείται!!» Άρθρο του Υπολοχαγού Αθανάσιου Μακράκη στο kranosgr
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkUcX0pM6G3ztIwcb0tWyLBP-r05ka0cs8A5gV36OvQ0vj5ToQNV-g31qtpREuF85KKueKbFZoObi8phJOJOjo2LRtHCD8h6T9e3QStCqRSp2nDdNIK1-pXn21l6NfiK9Imxcd3Br3dukT/s640/8890.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjkUcX0pM6G3ztIwcb0tWyLBP-r05ka0cs8A5gV36OvQ0vj5ToQNV-g31qtpREuF85KKueKbFZoObi8phJOJOjo2LRtHCD8h6T9e3QStCqRSp2nDdNIK1-pXn21l6NfiK9Imxcd3Br3dukT/s72-c/8890.JPG
KRANOSGR
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_161.html
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/
https://kranosgr.blogspot.com/2017/05/blog-post_161.html
true
8649993928902506037
UTF-8
Αναρτήσεις φορτώθηκαν Δεν βρέθηκαν αναρτήσεις ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΛΩΝ Περισσοτερα Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ Αναρτήσεις Προβολή όλων ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Δεν βρέθηκε καμία αντιστοιχία ανάρτησης με το αίτημά σας Επιστροφή Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεπ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Μάι Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago Εχθές $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερο από 5 εβδομάδες πριν Παρακολουθήτες Ακολουθηστε THIS CONTENT IS PREMIUM Παρακαλώ μοιραστείτε για ξεκλείδωμα Αντιγραφή όλου του κώδικα Επιλογή όλου του κώδικα Όλος ο κώδικας αντιγράφηκε στο πρόχειρο Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy